Zoeken
  • Leontine Tacoma

FYI - Hoe communicatie is veranderd in 30 jaar

Bijgewerkt: 21 mei 2019

Als ik vroeger geld aan mijn moeder vroeg deed ik dat zo: ‘Mam, ik weet dat ik al kleedgeld heb gekregen. Maar ik heb een jas nodig. Mag ik alsjeblieft nog wat extra geld?’ Mijn zoon van 18 stuurt mij eerst een tikkie en beantwoordt daarna mijn eventuele vragen.

Wat is er de afgelopen 30 jaar veranderd in communicatie?


Van chronologie naar piramide. We leren op school dat een tekst uit een inleiding, een kern en een conclusie bestaat. Waarbij de conclusie je ei bevat. Dat geldt voor wetenschappelijke teksten maar niet meer voor zakelijke teksten. Daar waarderen we een piramidestructuur: eerst de conclusie en daarna zo nodig een toelichting.


Van volledig naar duidelijk. Eerst demonstreerde je je deskundigheid door complete informatie te geven. Nu kom je als een deskundige over als je de juiste gegevens op het juiste moment kan filteren en je daartoe beperkt.


Van taalgericht naar boodschapgericht. Snel oppakken van een boodschap wordt langzamerhand belangrijker dan de vorm. Solliciteren via een invulveld op een site nodigt bijvoorbeeld niet uit om eens flink de briefconventies toe te passen. En dat wordt steeds minder erg.


Als professional zie ik de tikkies van mijn zoon dus als piramidale, deskundige en boodschapgerichte communicatie. Als moeder moet ik er nog even over nadenken…


Professioneel communiceren anno nu? Volg de training Dat klopt! Zakelijk schrijven voor iedereen!

4 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Fantastische beginzinnen

Een tekst beginnen doe je het beste met een 'dat klopt'-zin. Een zin waarbij je lezer 'dat klopt' denkt. Je schrijft dan automatisch lezergericht. En je schrijft gemakkelijker verder. Kijk maar naar d

Blijf op de hoogte. Voor jezelf. Voor je medewerkers.

Voor eigentijdse professionele taal en communicatie.

En volg mij op LinkedIn. Ik schrijf regelmatig prikkelende posts over hedendaagse professionele communicatie en taal. Die kun je delen met je collega's en medewerkers. De simpelste manier om frisse inzichten te verspreiden en verouderde mindsets te updaten!

© 2019 Leontine Tacoma