Zoeken
  • Leontine Tacoma

Assertiviteit is vooral ja zeggen

Bijgewerkt: 21 mei 2019

‘Merel, wil jij eind van de middag de bestuursstukken nog verzendklaar maken?’ ‘Eh, tja, eigenlijk kan ik niet, maar als het niet anders kan, dan werk ik wel door.’ Wat zegt Merel nou eigenlijk? Het is geen nee, maar het is ook geen echte ja. Het hangt er tussenin.

Wil je nee kunnen zeggen? Leer eerst ja zeggen!


Nee zeggen is vaak moeilijk omdat er ook gedachten, gevoelens en risico’s spelen. Die kun je niet negeren als je nee zegt, en dat is in het geval van de risico’s ook niet verstandig. Gedachten en gevoelens, en risiso’s horen erbij als je je in interactie begeeft en daarin jezelf mee wilt nemen. Ook als je ja zegt. Hoeveel bestuursstukken zijn het? (gedachte) Wauw, ze vertrouwt dit aan me toe! (gevoel) Kan ik de kinderen nog op tijd halen? (risico)


Door gedachten, gevoelens en risico’s van en voor jou en de ander structureel te benoemen, leer je bewust antwoord te geven. En dan is het natuurlijk het makkelijkst om met ja te beginnen. ‘Merel, wil jij eind van de middag de bestuursstukken nog verzendklaar maken?’ ‘Wauw, leuk dat je dat aan mij toevertrouwt. Ik moet wel iets regelen voor de kinderen. Als dat lukt, doe ik het graag voor je. Ik laat het je over 10 minuten even weten. Dan kan ik gelijk nog wat vragen stellen.’


Als je jezelf aanwent om zo antwoord te geven, creëer je (spreek)ruimte en wennen ook anderen eraan dat jij iets te zeggen hebt. Nee zeggen wordt dan vanzelf makkelijker omdat het eenzelfde patroon volgt: ‘Merel, wil jij eind van de middag de bestuursstukken nog verzendklaar maken?’ ‘Dat lukt mij vandaag niet. Jammer want normaal help ik je graag. Morgenochtend kan ik tijd voor je inruimen. Of je vraagt Brigit.’


Ook assertief communiceren? Volg de training Effectieve gesprekken voeren!

12 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Fantastische beginzinnen

Een tekst beginnen doe je het beste met een 'dat klopt'-zin. Een zin waarbij je lezer 'dat klopt' denkt. Je schrijft dan automatisch lezergericht. En je schrijft gemakkelijker verder. Kijk maar naar d

Blijf op de hoogte. Voor jezelf. Voor je medewerkers.

Voor eigentijdse professionele taal en communicatie.

En volg mij op LinkedIn. Ik schrijf regelmatig prikkelende posts over hedendaagse professionele communicatie en taal. Die kun je delen met je collega's en medewerkers. De simpelste manier om frisse inzichten te verspreiden en verouderde mindsets te updaten!

© 2019 Leontine Tacoma